Lax tartar

Alternativt
4 portioner laxtartar på toast
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 20 min
Ingredienser
200 gram färsk laxfilé
100 gram gravad lax
0,5 rödlök
0,5 dl hackad gräslök
1 äggula
1 msk senap
2 msk hackad dill
1 krm vitpeppar och salt
SOM FÖRRÄTT: 30 gram blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad
2 msk olivolja
0,5 krm vitpeppar
2 msk vinäger
1 dl hackad gräslök
4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
3 citronklyftor
SOM TILLTUGG OCH TILL BUFFÉ: 1 citron
12 st små vita runda toastbröd
1 dl hackad gräslök
2 dl crème fraiche
50 gram rom som löjrom, stenbitsrom, laxrom, störrom eller regnbågsrom

Tillagning
Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
SOM TILLTUGG OCH PÅ BUFFÉ: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.

Etiketter:,